Läromedel

MOTIVERANDE SAMTAL MED BARN SOM HAR NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR:

VISUELLT SAMTALSSTÖD MED FUNKARNA


Motiverande samtal med barn är ett kraftfullt verktyg för att åstadkomma förändring. I kombination med visuellt stöd kan det bli tillgängligt även för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).


I boken får du en genomgång av de principer och verktyg som bidrar till att barn känner sig delaktiga och förstådda, och som skapar förutsättningar för positiva förändringar.


Du får också verktyg för att stödja och förtydliga kommunikationen på ett sätt som ökar barnets självständighet och möjlighet att vara delaktig. Bland dessa hittar du till exempel utskrivbara bilder på Funkarna (Professor Varför, Vadi, Hure, Lille När och Vemma), som kan användas tillsammans med barnet när ni gör en förändringsplan. På så sätt kan du som möter barn med npf uppfylla det som barnkonventionen slår fast.


Detta sätt att tillämpa MI på passar bäst med barn mellan 3-12 år.


EN LITEN BOK OM STARKA KÄNSLOR

En liten bok om starka känslor är en bok som hjälper barn och vuxna att kommunicera om hur känslor känns, uttrycks och vilken hjälp man kan behöva.


Sjuåriga Mathilda som har autism guidar läsarna genom utbrott, ilska, rädsla och ledsenhet. Anna Sjölund och Mica Sethfors beskriver med tydliga exempel hur Funkarna Sensibella, Titti och Höran kan användas för att förklara starka känslor. Boken innehåller också övningar som kan användas såväl individuellt som i en grupp med barn. Via bokens QR-koder kan du hämta utskrivbara bilder på Funkarna Sensibella, Titti och Höran, och även lyssna på rim och ramsor om dem.


Stöd för känsloreglering kan vara särskilt bra för barn med exempelvis autism och adhd, men det är samtidigt bra för alla barn.


Boken passar bäst med barn mellan 3-12 år.